Wat zijn de voordelen van bamboe?

22 september 2021

U heeft er vast wel eens van gehoord: bamboe, de snelgroeiende en oersterke grassoort! Sommige soorten groeien zelfs met een duizelingwekkende meter per dag, waardoor je ze bijna kan horen groeien als je er naast staat! Tegenwoordig is deze plant uitgegroeid tot een onmisbare schakel met allerlei waardevolle toepassingen. Erg interessant dus om even stil te staan bij de uiteenlopende voordelen van dit prachtige materiaal.

Natuurlijke groei

Bamboe is gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar volgroeid. Ter vergelijking, hardhout is ondanks vergelijkbare eigenschappen kaprijp tussen 50 en 100 jaar. Door deze omloopsnelheid kan het veel sneller worden ingezet. Bamboe zou zelfs hardhout uit het tropisch regenwoud kunnen vervangen. Dit zorgt ervoor dat illegale houtkap wordt verdrongen, en dat de longen van de aarde in Zuid-Amerika intact blijven!

Negatief is positief?

De CO₂-voetafdruk van bamboe is negatief. Dat wil zeggen dat bamboe meer CO₂ opneemt dan dat het uitstoot, veel meer zelfs dan een gemiddelde boom. Sterker nog, bamboe geeft 35% meer zuurstof af en neemt 4 tot 5 keer meer CO₂ op dan een gemiddelde boom! In combinatie met de snelle groei, zorgt dit ervoor dat bamboe een veelbelovende oplossing biedt voor het terugdringen van onze CO₂-uitstoot. Mits er geen bossen worden gekapt voor de groei van bamboe, uiteraard.

Krachtpatser

Bamboe is buitengewoon sterk wat komt door een hele dichte moleculaire structuur. In zekere zin is het zelfs sterker dan staal! Door de jaren heen hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden om de verbindingen van bamboe te optimaliseren. Hierdoor is de hardheid en de levensduur van bamboe aanzienlijk toegenomen. Een echte krachtpatser dus!

Bamboe maakt vruchtbaar

Tenslotte heeft bamboe een enorm goede werking op de bodemvruchtbaarheid. Het gedijt goed op arme en vervuilde gronden, het ondervindt weinig problemen met zure bodems en het vermindert bodemerosie. De combinatie van deze factoren maakt dat wij helemaal weg zijn van deze natuurlijke alleskunner! Jij toch ook?

Meer inspiratie nodig over bamboe? Een echte aanrader is het boek Booming Bamboo van Pablo van der Lugt.

Meer berichten

17 juni 2022
Samen leren voor duurzaam onderwijs

Afgelopen woensdag was het Duurzame Pabo congres. Een middag vol inspiratie, netwerken […]

Lees meer
3 juni 2022
Wereldmilieudag – Wat kan een school doen om te verduurzamen?

Op 5 juni 2022 vindt de Wereldmilieudag plaats, georganiseerd door het VN-Milieuprogramma […]

Lees meer
11 mei 2022
Een groen schoolplein: hoe mooi kan het zijn!

Wil jouw school graag het schoolplein vergroenen, maar kun je nog wel […]

Lees meer
14 april 2022
Toch cool, zo’n Eco-School!

“Zijn scholen in Nederland duurzaam bezig?” Deze vraag wordt de laatste jaren […]

Lees meer

Wij werken samen met o.a.

lef
scalabor
eco wood design

Blijf op de hoogte & schrijf je in:

    whatsapp Vragen? Stuur ons een appje!