Samen leren voor duurzaam onderwijs

17 juni 2022

Afgelopen woensdag was het Duurzame Pabo congres. Een middag vol inspiratie, netwerken en brainstormsessies over betekenisvol leren en hoe duurzaamheid verder geïmplementeerd kan worden binnen scholen. Fascinerende visies en duurzame kennis werden volop gedeeld. Namens R&S de Schoolinrichter mochten Milou en Marly deze dag te gast zijn om het gesprek aan te gaan over duurzaam schoolinterieur.

Duurzaamheid speelt een erg belangrijke rol als het gaat om betekenisvol leren. Misschien wel een overkoepelende rol, als je het ons vraagt. Onze kinderen en de toekomstige generaties zijn de sleutel om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe educatie binnen scholen op dit moment wordt vormgegeven is leidend. 

Tijdens het World Café gingen wij in gesprek met duurzame visionairs die actief zijn binnen de schoolwereld. Samen onderzochten we het thema ‘duurzaamheid in het gebouw en de beleidsvoering’. Met als hoofdvraag: wat is er nodig om duurzaamheid binnen de leeromgeving van het kind te implementeren als we kijken naar het gebouw en de beleidsvoering? Wij delen graag de belangrijkste punten die hieruit voort kwamen: 

  1. Voer duurzaamheid door in de beleidsvoering aan de hand van ‘een duurzame meetlat’. De Social Development Goals (SDGs) kunnen dienen als handvatten.
  2. Geef leerlingen binnen de school een ruimte om te experimenteren met duurzaamheid. Inspireer ze en laat ze kennis hierover delen. 
  3. Maak duurzaamheid zichtbaar in zowel het gebouw, de materialen als het interieur. 
  4. Stimuleer duurzaam gedrag en maak het zichtbaar. 
  5. Onderwijs wordt schoolbreed getrokken en vindt plaats in en om het schoolgebouw. Enkele voorbeelden zijn: het bos, een moestuin, een leerplein, een groen schoolplein of een experimenteel leslokaal. 
  6. Toets wat de impact is en laat als school aan de leerlingen/ouders/buurt zien welke impact er is gemaakt. 

Er valt nog veel te behalen op het gebied van duurzaamheid binnen het schoolinterieur. Tijdens de Duurzame Pabo hebben we de mogelijkheid gekregen om een aantal duurzame schoolmeubels van R&S de Schoolinrichter fysiek te tonen. We zijn hierbij het gesprek aangegaan over het ontwerp, de materialen en de visies, met als doel het achterhalen van de knelpunten en behoeftes als het gaat om een gezonde en duurzame schoolinrichting.

Wil jij hierover meepraten? Ben jij bezig met duurzaamheid en/of het interieur binnen jouw school? Wij komen graag in contact! Reageer op dit bericht, vul het contactformulier in of stuur een mail naar info@deschoolinrichter.nl.  

Meer berichten

Samen leren voor duurzaam onderwijs

Afgelopen woensdag was het Duurzame Pabo congres. Een middag vol inspiratie, netwerken […]

Lees meer
3 juni 2022
Wereldmilieudag – Wat kan een school doen om te verduurzamen?

Op 5 juni 2022 vindt de Wereldmilieudag plaats, georganiseerd door het VN-Milieuprogramma […]

Lees meer
11 mei 2022
Een groen schoolplein: hoe mooi kan het zijn!

Wil jouw school graag het schoolplein vergroenen, maar kun je nog wel […]

Lees meer
14 april 2022
Toch cool, zo’n Eco-School!

“Zijn scholen in Nederland duurzaam bezig?” Deze vraag wordt de laatste jaren […]

Lees meer

Wij werken samen met o.a.

lef
scalabor
eco wood design

Blijf op de hoogte & schrijf je in:

    whatsapp Vragen? Stuur ons een appje!