Waarom Bamboe tafelbladen een duurzame en ecologische oplossing zijn?

 

Bamboe kennen we allemaal als decoratieve plant in tuinen, vele Aziatische restaurants gebruiken het als sfeermaker.  In bewerkte vorm zien we het terug in textiel, wellicht zonder dat u het weet. Een belangrijke reden om bamboe als grondstof voor textiel te gebruiken is dat het duurzamer en ecologische is dan katoen. Persoonlijk leerde ik bamboe kennen met de hengel die ik op vakantie van mijn vader kreeg.

In de meubelindustrie kent het gebruik van bamboe ook een opmars. En terecht! Na het oogsten van bamboe blijft de wortelstructuur in takt, van waaruit de jonge bamboehalm zich ontwikkeld. En vaak met razend tempo. Er zijn bamboesoorten die in 50 dagen 25 meter groeien. De soorten Moso en Guadua groeien binnen een half jaar naar respectievelijk 30 meter en 25 meter hoogte. Deze twee soorten worden veel aangewend voor het vervangen van hout. En wederom terecht! Op het ecologische front kunnen we concluderen dat bij de teelt minder tot geen pesticide gebruikt worden, de opbrengst m3 per hectare bamboe hoger is dan welke houtsoort dan ook en de productie van bamboe kan plaatsvinden op voedselarme en gedegradeerde bodems. Zijn er ook kanttekeningen? Zekers. Vaak wordt de factor vervoer genoemd. Echter houtsoorten worden toch ook vervoerd? De afstanden zijn nagenoeg hetzelfde en hier ligt ook een verantwoordelijkheid bij de leverancier. Deze leverancier heeft duurzaam en ecologisch al zo wie zo in zijn DNA. Voor de verwerking van bamboe naar plaatmateriaal is lijm een noodzakelijk kwaad. Houtproducenten zwengelen graag de argumentatie van dit schadelijke product aan. Het is hun goed recht. Het brengt weer een stimulans richting de circulaire economie. Verwerkt bamboe is geschikt voor hergebruik. Echter wanneer? De levensduur van een bamboe tafelblad is lang. De vezelstructuur van bamboe resulteert in een hardheid die beter is dan menig andere grondstof. Bamboe kent ook minieme krimping of uitzetting.

Al om al goede redenen om tafelbladen van bamboe te lanceren. De mogelijkheden zijn divers. Bamboe laat zich gemakkelijk bewerken, waardoor vormgevingsvraagstukken ingevuld kunnen worden. Binnen de horeca en onderwijs kennen we de wens “hufterproof”. Bamboe, al dan niet met een Bamboo Diamond finish, is wederom een passende oplossing. En prijstechnisch? Het zal u positief verrassen. Staan duurzaamheid en circulaire economie binnen jouw bedrijf of onderwijsinstelling ook bovenaan het lijstje van overweging factoren? Schroom dan niet om ons te contacteren info@deschoolinrichter.nl

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–


In januari 2018 is er een schoolmeubel beurs in Duitsland waar een van de grootste leveranciers in Europa van onze schoolmeubelen vertegenwoordigd is.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Alvast vooruitlopend naar 2019:

NOT 2019 in teken van “voor beter onderwijs”

De NOT is niet weg te denken uit het Nederlands onderwijsveld. De onderwijsprofessional krijgt antwoord op vragen, nieuwste ontwikkeling en maakt kennis met productaanbod.
Uiteraard zijn wij op de NOT 2019 aanwezig met nieuwe producten schoolmeubilair voor basis- , voortgezet- en Beroepsonderwijs en nieuwe ontwikkelingen van onze eigen producten.