Facetime PC Download

Confrontatie met klimaatverandering.

17 juni 2019

Er zijn van die momenten dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt. We moeten zuinig zijn op de wereld waarop wij als mens ons leventje mogen verwezenlijken. Het zit in ons bewustzijn dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Op een zomerse dinsdag wordt het me nog eens duidelijk.

Met de Duurzame Schoolinrichter zijn we gevestigd in Rheden, Gelderland. Een dorpje aan de voet van de o zo mooie Posbank. Een woonark op het water, vlak aan de IJssel, dient als kantoor. En aan de kade hebben we onze showroom. Een volledig houten “huis” welke we volledig duurzaam, lees zelfvoorzienend, hebben gebouwd. Rheden is ook mijn woonplaats. It was all over the news! Een tornado raast over het Gelderse dorpje. De schade is aanzienlijk. Omgewaaide bomen, de plaatselijke voetbalvereniging moet het met kleedruimtes zonder dak doen, veel beschadigde auto’s en ook meerdere bomen op en rond de Posbank hebben de kracht van de windhoos niet kunnen doorstaan. En ook mijn dak heeft het niet ongeschonden kunnen doorstaan. De dakpannen lagen twee huizen verderop. Balen, natuurlijk. Toch heb meer te doen met de buren die grotere schades hebben. Natuurgeweld, ben je daar eigenlijk voor verzekerd? We staan met z’n allen op straat naar de schade te bekijken, en ik hoor deze vraag bij velen van mijn buren.

Schade is op te lossen, echter de klimaatverandering niet.

Het besef komt dat binnen een paar weken alle schades opgelost zullen zijn, het papierwerk zal wat langer duren, Natuurmonumenten en gemeente Rheden zullen snel de omgewaaide bomen opgeruimd hebben. Maar ook het besef dat deze weersomstandigheden voorkomen uit de klimaatsverandering. En dat lossen we niet 1,2,3 op. Dat het bedrijf waar ik werk alles, in ieder geval zoveel mogelijk, in het werk stelt om duurzaam bezig te zijn, is bemoedigend. Het is een bijdrage. een kleine bijdrage. Zo klein, dat het niet uit te drukken is op de bekende gloeiende plaat. Desondanks maakt het me weer bewust dat de optelsom van het milieubewust bezig zijn van ieder mens op aarde een bijdrage levert. Moet leveren. Niet alleen van deze klerk, vooral ook die van de machtige mensen op onze planeet. Hartverwarmend waren de bezorgde telefoontjes op woensdag ochtend: “ligt de ark nog wel in het water?”.

Meer berichten

Confrontatie met klimaatverandering.

Er zijn van die momenten dat je met de neus op de […]

Lees meer
30 mei 2019
Zitten is het nieuwe roken: ook in het onderwijs!

Zittend werken is een gewoonte. Zitten kost weinig energie en we geven de voorkeur aan een zittend functie ten opzichte van een staand beroep.

Lees meer
30 maart 2019
Waarom Bamboe tafelbladen een duurzame en ecologische oplossing zijn?

Bamboe kennen we allemaal als decoratieve plant in tuinen, vele Aziatische restaurants gebruiken het als sfeermaker. In bewerkte vorm zien we het terug in textiel

Lees meer

Blijft op de hoogte & schrijf je in:

192.168.1.1 Login